Fabrika Otomasyonu
1-Enerji izleme ve kontrol
Fabrikalar elektrik enerjisinin en yoğun kullanıldığı tesislerdir. Günümüz şartlarında enerji maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle, elektrik enerjisinin izlenmesi ve kontrol edilmesi, maliyetleri düşürmek için kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir.
-
Cihazlarda enerji izlemesi
CNC, Enjeksiyon ve Otomat gibi ekipmanların elektrik panosuna veya dağıtım panosuna MBUS haberleşmeli sayaçlar eklenerek, cihaz bazında saatlik, aylık, günlük ve yıllık tüketilen enerji miktarı izlenebilir.
Eğer bu cihazların üzerindeki kontrol panelleri açık protokollere sinyal verebiliyorsa, Otomasyon sistemine entegre edilebilir ve cihazla ilgili bütün bilgiler otomasyon sisteminde kayıt altına alınarak, arıza ve çalış durumları raporlanabilir.
-
Dağıtım Panolarının İzlenmesi
Dağıtım panoları fabrikadaki elektrik ihtiyacı olan bütün ekipmanlara giden enerjinin toplandığı panolardır. Bina merkezi elektrik ağından gelen enerji kablosu bu panoya gelir ve bu panodan bütün fabrikaya dağıtılır. Dolayısı ile fabrikadaki toplam elektrik tüketim bilgileri, bu pano üzerinden merkezi otomasyon sistemine aktarılabilir. Böylece saatlik, günlük ve aylık bütün tüketim bilgileri izlenip, raporlanabilir.
-
UPS-Jeneratör İzlenmesi
Fabrikalarda bazı özel ekipmanlarda enerji kesintisi olması istenmez bunun için UPS ve Jeneratör cihazları kullanılmaktadır. Şebeke enerjisi kesintisi durumunda UPS cihazı hemen devreye girecek ve beslediği sistemlerde enerji kesintisi olmayacaktır. Bu arada Jeneratör cihazı çalışacak ve devrini aldıktan sonra binaya enerji sağlamış olacaktır. Enerji geri geldiğinde, jeneratörler şebeke ile senkron olacak ve daha sonra devreden çıkacaktır. Böylece ekipmanlarda enerji kesintisi olmayacaktır. Piyasadaki mevcut UPS-Jeneratör cihazlarının bir çoğu dahili olarak yada gateway kartları ile otomasyon sistemlerine entegre olma özelliğine sahiptir.
2-Aydınlatma kontrol
Aydınlatma fabrikalarda üretim, mekanik sistemlerden sonra üçüncü büyük enerji tüketilen kısımdır. Dolayısı ile bu kısımda da enerji tasarrufu yapmak kaçınılmazdır. Bunun için otomasyon sistemi mesai bitimi saatinde otomatik olarak bütün genel alandaki aydınlatmaları kapatacak, sadece acil aydınlatma devrede olacaktır. Eğer kullanılacak aydınlatmalar DALI haberleşme özelliğine sahip ise, otomasyon sistemi ile haberleşme sağlanıp, ışık seviyesi kontrolü yapılabilir. Ayrıca DALI haberleşmeli lambalar kullanılması durumunda lambada bir arıza olması durumunda otomasyon sistemi tarafından izlenebilir.
3-Havalandırma Sistemi izleme ve kontrol
Fabrikalarda çalışanların ve makinelerin verimli çalışması için sıcaklık ve hava kalitesi kontrolü önemli unsurlardan biridir. Isıtma-Soğutma ve Havalandırma sistemleri otomasyon sistemine entegre edilerek, fabrika içindeki sıcaklık ve hava kalite değeri konfor şartını sağlayacak şekilde otomatik olarak kontrol edilebilir.
Ayrıca fabrikanın boş olduğu zamanlarda, otomasyon sistemi kullanıcı tarafından değiştirilebilen zaman programına göre havalandırma sistemini açıp-kapatarak gereksiz çalışmasına engel olacak ve ekonomi sağlayacaktır.
4-Soğutma sistemi izleme ve kontrol
Plastik enjeksiyon ekipmanlarında soğuk su ihtiyacı Chiller diye adlandırdığımız cihazlar tarafından sağlanmaktadır. Bu cihazlar otomasyon sistemine entegre edilerek; giriş-çıkış su sıcaklığı, çalışma durumu, arıza gibi bir çok bilgi otomasyon sisteminden izlenebilir. Chillerler alarma geçtiğinde sms veya email atılması gibi çeşitli senaryolarla üretimin durmaması veya maddi zararların en aza indirilmesi sağlanabilir.
5-Su kaçağı izleme
Su kaçağı özel sensörlerle bölgesel olarak izlenip, bir alarm durumunda siren çalıştırılması, sms veya email atılması ile oluşabilecek maddi kayıplar en aza indirilebilir.